Έχοντας ο επισκέπτης ως βάση το Λιτόχωρο, μπορεί να εξορμήσει στις υπόλοιπες κωμοπόλεις του Νομού διοργανώνοντας εκδρομές ψυχαγωγικού και μορφωτικού χαρακτήρα.
Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το Λιτόχωρο βρίσκεται το αρχαίο Δίον, η ιερή πόλη των Μακεδόνων. Το όνομα του το οφείλει στο Δία και αποτέλεσε το κέντρο της θρησκευτικής ζωής της Μακεδονίας από τον 5ο αϊ. π.Χ μέχρι τον 5ο αϊ. μ. Χ. Είναι μια πόλη με τετράγωνο σχήμα, και από την ανατολική της πλευρά περνά ο αρχαίος ποταμός Βαφύρας. Στην αρχαία πόλη μπορεί κάποιος να επισκεφθεί την αρχαία αγορά, το συγκρότημα των λουτρών, τη βίλα του Διονύσου, τα ιερά της Ίσιδας, της Δήμητρας και του Ασκληπιού. Χαρακτηριστικό είναι και το ελληνιστικό θέατρο όπου κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται αξιόλογες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολύμπου. Στο σύγχρονο οικισμό υπάρχει το αρχαιολογικό μουσείο, όπου φυλάσσονται τα ευρήματα των ανασκαφών.
Ανάλογο χαρακτήρα μπορεί να έχει και η εκδρομή στο κάστρο Πλαταμώνα, που είναι κτισμένο σε λόφο και δεσπόζει στον Κάτω Όλυμπο. Αποτελεί ένα από τα αξιολογότερα βυζαντινά μνημεία. Από εκεί η φυσική κατάληξη είναι ο παραδοσιακός οικισμός του Παλαιού Παντελεήμονα, από τον οποίο η θέα είναι από κάθε άποψη ειδυλλιακή.
Οι διαδρομές προς τις κορυφές
Η ανάβαση από την ανατολική πλευρά, την πιο ενδιαφέρουσα από άποψη ομορφιάς και ποικιλίας του τοπίου, γίνεται από το Λιτόχωρο. Στο Λιτόχωρο είναι η έδρα του Ορειβατικού Συλλόγου ΕΟΣ, μέλους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, και του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών ΣΕΟ Λιτόχωρου, που παρέχουν πληροφόρηση και κάθε συνδρομή για την ανάβαση στον Όλυμπο, όπως εξεύρεση οδηγών ή αγωγιατών για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν ζώα για την ανάβαση.
Και στις τρεις ζώνες παρατηρείται ιδιαίτερα σημαντική πανίδα, με υψηλή συγκέντρωση σπάνιων ερπετών, πουλιών και ορεινών θηλαστικών. Ο Όλυμπος το 1938 κηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός